Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam
Zrínyi Brand
A Zrínyi-család által évszázadokon át fennmaradt kettős, magyar-horvát kulturális és nyelvi kötődés, a gyökerekhez ragaszkodás, ugyanakkor a folyamatos innováció és újítások bevezetése, olyan történelmi hagyomány, amelynél jobbat keresve sem találhatunk.

Célunk egy olyan gasztronómiai brand létesítése, amely segítségével a klasszikus értékek megőrzése párosul a modern kor követelményeivel, ahol a tradícióra épülő fejlődés valósulhat meg.

A hagyományok tekintetében egészen a csáktornyai Zrínyi-szakácskönyvig nyúlunk vissza és onnan vezetjük le a magyar, horvát, azaz a pannon konyha sajátosságait.

Azokat az ételeket helyezzük fókuszba, amelyeknek évszázados gyökere van és amelyek szerves fejlődéssel épültek bele a gasztronómiai történelmünkbe.

A Zrínyik kora, a török kor Magyarországon (és részben Horvátországban) lehetőséget ad az első írásos gasztronómiai emlékeink feltárására, újragondolására és hasznosítására: a turisztikai vonzerők javítására szolgálhat, ha a szellemi, történelmi, és a borgasztronómiai kulturális örökség komplexen jelenik meg kínálatunkban.

A Zrínyi Gasztronómiai Brand létrehozásával egy olyan termelői-szolgáltatói közösség alakulna meg, amely értékalapú közösségként szolgálná úgy a tagok, mint a vásárlók és vendégek érdekeit.

A Zrínyi Gasztronómiai Brand két fő ága a szolgáltatók és a termelők, amelyek megfelelnek a tervezett jelmondatnak:

HU: Zrínyi Hagyományos Minőség,
HR: Zrinski Tradicionalna Kakvoća,
EN: Zrínyi/Zrinski Traditional Quality.

A Zrínyi Gasztronómiai Brand általános céljai
A regionális élelmiszer- és borkultúra védelme és fejlesztése
A fogyasztók védelme, a hagyományos minőségi éttermekkel kapcsolatos bővebb tájékoztatás útján
Azon vállalkozások elismerése és fejlesztése, amelyekre ezek a szabályok vonatkoznak
A piac átláthatósága, a vállalkozás szabadsága és az áruk szabad forgalomba bocsátása
A fenntartható fogyasztásra és termelési eljárásokra való fokozatos áttérés
A „környezetbarát” technológiák alkalmazása, az innováció elősegítése
Ismerd meg a Zrínyi Gasztronómiai Brandet!
A Zrínyi Gasztronómiai Brand a hagyományos magyar és horvát gasztronómiai értékek megőrzése érdekében igyekszik a jelenleg hatósági szabályozásnál szigorúbb elvek és kritériumok mentén meghatározni, kik is csatlakozhatnak a brandhez, kik viselhetik a védjegyet, kikkel lehet hosszú távon értékközösséget építeni, amely a fenntartható és örökségre épülőt gasztronómiai jövőt jelenti.

Jelen tanulmány összeállításával az elméleti és gyakorlati alapok teremtődtek meg, amelyek sikeres implementálásával szélesebb körben is megmutathatóvá válik a több száz éves közös gasztronómiai örökség, megmutathatóak lesznek az egyediségek és értékek, emellett a fejlődés sem állhat le és ennek is lehet egyszerre keretrendszert és katalizátorokat nyújtani.
A Brand otthona a Tenkes Csárda
Hivatalos említés először „csak” az 1890-es években esik egy csarnótai csárdáról, a kollektív emlékezetben pedig régmúlt idők óta mint „betérő csárda”, majd Kövesi csárda kap helyet. 20 éve - az akkor már Tenkes csárda - gyönyörű homlokzatából egy omladozó „kódisállás” állt csupán. Külleme mára elődeinktől örökölt hagyományaink tiszteletét közvetíti, de a lepusztult épületet ilyen formára Kovács Gábor álmodta meg 2000-ben és anyagi ráfordítást nem sajnálva, mindenét értékesítve beleálmodta mindazt, mi ma látható az egykori romhalmaz helyén.
Első adatok 1889 körül.
Neve Köves Csárda volt, a Tenkes-hegyi kőbányáról kapta a nevét.
1964. februárban kezdődött egy felújítás.
1999-ben Csarnóta kiírt egy pályázatot és Kovács Gábor elnyerte.
2000-2001-ig megtörtént a felújítás, ekkor 40 m2-en nyitott ki a csárda.
2003-ban megtörtént a hozzáépítés.
2013-ban megkapta a Rozmaring díjat.
2016-ban a Baranya Megyei Értéktár része lett.
2021-ben a Parasztos libamáj a Baranya Megyei Értéktár része lett.Köszönjük az elismeréseket!
A Tenkes Csárda számára mindig is kiemelten fontos volt a helyi felelősségvállalás és természetesen az is, hogy a Vendégeinket közelebb vigyük a saját gyökereinkhez. Az autentikus környezet mellett, a hagyományok bemutatása, megismertetése fontos és értékteremtő feladata a Csárdának. Úgy gondoljuk, hogy a finom ételek segítségével közelebb tudunk kerülni minden hozzánk betérő Vendég szívéhez.

Törekvésünket több szervezet, többször értékelte már és bizony számos elismerést is magunkénak tudhatunk, amiért voltaképp hálásak vagyunk a Csárda minden Vendégének, Munkatársának és természetesen az elismeréseket nekünk ítélő Szakértőknek, Szervezeteknek. Ezúton is köszönjük. Ígérjük, hogy a továbbiakban is mindent megteszünk annak érdekében, hogy méltók maradjuk a nekünk ítélt bizalomra.
  • 2012-ben a Magyar Turizmus Zrt. Rozmaring díjjal tüntette ki,
  • 2016-ban a Baranya Megyei Önkormányzat Értéktár Bizottsága a Tenkes Csárdát felvette a helyi értékek sorába,
  • Kovács Gábor 2018-ban Baranya Fejlődéséért Díjat kapott a baranyai kulturális örökség ápolásában, megőrzésében, a helyi hagyományőrző tevékenységek támogatásában elért eredményei, húszéves kitartó munkájának elismeréséül a Baranya Megyei Önkormányzattól,
  • 2019-ben is, mint előtte 3 évvel, Magyar Turizmus Minőségi díjat kapott,
  • 2019-ben Harkány városa Turizmusért Emlékéremmel tüntette ki,
  • Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a “Baranya Megye 2019. Év Vállalkozója” díjjal jutalmazta,
  • 2017/18/19/20/21 a Pannon Borrégió Top 5 éttermei között szerepel a Tenkes Csárda,
  • 2021-ben a Vitézi Rend vitézzé avatta Kovács Gábort.
Büszkék vagyunk Partnereinkre!
A Tenkes Csárda mindig is hitt a partnerség erejében. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy kiemelt partnereinkre mindenben számíthatunk. Kiemelt figyelmet fordítunk a partnereink kiválasztására, hiszen valljuk, hogy őket bátran ajánljuk Vendégeink részére is, akik hozzánk fordulnak segítségért. Köszönjük, hogy minden egyes alkalommal bizonyítjátok a partnerségünk erejét!Köszönjük az Európai Unió pénügyi támogatását!
Ez a weboldal az Európai Unió pénzügyi támogatásával készült. A weboldal tartalma a Pannonia Inferior Kft. kizárólagos felelőssége, így az semmilyen körülmények között sem tekinthető az Európai Unió és / vagy az Irányító Hatóság álláspontjának.
A Tenkes Csárda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tenkes Csárda Csapata