Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam

Gundel palacsinta

Gundel Károly étterme az 1939-es a New York-i világkiállítás magyar pavilonjának hivatalos étterme volt.
„A Gundel-vendéglő nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turista prospektus.” (New York Times)
A palacsinta készítésének első leírása szintén erdélyi, és az „Erdélyi fejedelmi udvar főszakácsa” nevéhez kötődő, kéziratos szakácskönyvben olvasható. A Gundel-palacsintát, – mint hírlik – néhány esztendeig Márai-palacsintának neveztek a Gundel étteremben.

Allergének: tojás, diófélék, tej, glutén
Listaár bruttó 2 990 Ft
/db
Deviza bruttó árak (tájékoztató jellegű) 7.79 EUR / 58.70 HRK / 38.56 RON / 8.19 USD
Leírás

Márai Sándor, író, költő újságíró. Húsz éves, amikor az ugyancsak húsz esztendős Matzner Ilonával (Lola), egy jómódú kassai zsidó kereskedő, Matzner Sámuel lányával találkozik.
„Úgyszólván nem is beszéltünk még személyes dolgainkról, s már kissé gondterhelten ültem mellette, bámultam a táncot, s arra gondoltam, miből élünk majd meg.”

1923 április 17-én Lola, és az egyetemi hallgató Márai, Budapesten kötnek polgári házasságot.
“Az első ismerős, akivel a házasságkötés után, amikor kiléptünk az anyakönyvi hivatal épületéből, találkoztunk, Karinthy Frigyes volt.” (Márai) 1940 októberében mutatták be a „Rendelés előtt” című novellájából készült Kaland című színdarabot.

A darab premierjét követő bankettet a Gundel étteremben tartották.
Lola, családjuk egyik desszertjét, dióval, mazsolával, cukrozott narancshéjjal töltött csokoládés palacsintát is készíttetett a bankettre.
Gundel Károlynak, szól a történet, annyira ízlett a desszert, hogy Márai-palacsinta néven az étterem étlapjára is felvette.
Máraiék emigrációja után, a Márai palacsintából Gundel palacsinta lett.

A Márai-Gundel palacsinta az elmúlt hetven évben igen sokat változott.
A negyvenes, ötvenes években a már megtöltött palacsintákat a tálalás előtt még forró vajjal, serpenyőben (sütőben) is sütötték,
majd a vaníliával ízesített csokoládémártást csak az utolsó pillanatban öntötték a forró palacsintára.

Az eredeti, Márai-Gundel palacsinta, ellentétben a ma hitelesnek gondolt változattal, még nem lángolt és igen határozott rum íze volt.

A Tenkes Csárda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tenkes Csárda Csapata