Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam

Mintacsárda, giccs nélkül – A Tenkes Csárda télen-nyáron megéri a kitérőt - Dining Guide

Mintacsárda, giccs nélkül – A Tenkes Csárda télen-nyáron megéri a kitérőt - Dining Guide

A gyakorlott étterembe járók, már akiknek nem mindegy, hogy mivel laknak jól, a csárda szó hallatán tesznek egy óvatos lépést hátrafelé. Teszik ezt úgy is, ha közben régóta vágynak kemencés sültekre, becsülettel és rengeteg hallal főzött halászlére, és szívesen ennének brassói aprópecsenyét nem nyesedékből, hanem értékes húsrészekből.

 

A csárdakultúra az egyik legszebb hagyománya lehetne a magyar vendéglátásnak, az évtizedek alatt lezajlott devalválódása viszont közismert. Ezért is dobban meg az éhes utazó szíve, ha egy valódi csárda valódi konyhát visz, megelevenítve a vendéglátás e tradicionális formáját.

 

A Tenkes Csárdáig a Dunántúl egészen déli pontjáig kell utaznunk, közel a határhoz. Baranyában, azon belül is az Ormánságban járunk, közel a harkányi gyógyfürdő, Pécs, még északabbra a hertelendi termál. A csárda a Tenkes-hegyről, a Villányi-hegység második legmagasabb csúcsáról kapta a nevét. Mászni-fürödni-látnivaló bőven akad a környéken, és évről évre sok-sok fiatal pár ünnepli itt az eskövőjét.

 

A Tenkes némi romantikus túlzással 1889 óta jó választás. A jelenlegi tulajdonosai mintegy húsz éve viszik a csárdát, de legendássá lett ételük, a kukoricás kenyérrel kínált Tenkes parasztos libamáj immár negyven éve szerepel az étlapon. Ételdivatok jönnek és mennek, de épp úgy vétek lenne eltávolítani az étlapról a sokak ízlése számára ma már olykor vaskos fogásokat, mintha legalábbis minamalista, modern épületet akarnának faragni a régi parasztházból és paraszti udvarból.

 

Mégsem érezzük időkapszulában magunkat. A hűen helyreállított épület, a régi paraszti tárgykultúra és a tradicionális magyar konyha itt olyan természetességgel él és virul, és vonz nagy számú vendéget, hogy megfogalmazódhat bennünk: valahogy így körvonalzódik a kortárs csárda fogalma.

 

Emberes adagok érkeznek, mégsem ír felül mindent a mennyiségre törekvés (ahogyan sok kis piroslábosos, fatálas vendéglőben megesik). A konyha újító szándéka tulajdonképpen csak visszatérés a főzés gyökereihez és a csárdahagyományokhoz. Ilyenkor, nyáron mindenképpen érdemes a friss gyümölcsökből készült levesek, desszertek közül válogatnunk, és egész évben vihetünk haza emlékbe/ajándékba a Tenkes kamra saját termékei közül a házi ajvártól vagy lilahagymalekvártól a meggy- és málnaszörpön át a füstölt chiliolajig.

 

Sok játékosságot és rugalmasságot is visznek a mindenki számára ismerős ételsorba. Most éppen úgy kínálnak friss gyümölcsökből főzött, egy tányérban jin-jang formában tálalt kajszi- és szilvakrémlevest, hogy a vendég választhatja csak az egyik ízt is. Ez nem az önmegvalósító séfek, nem az "énkonyha" terepe. Itt a magyar vendég az úr, aki ismerős ízekre vágyik csalások nélkül. (Bár a szezonális krémleves "a séf kénye-kedve" szerint készül!)

 

Ez egy igazi csárda, ahol nem hiányozhat az orjaleves az étlapról, ahol a drávai halászléhez a konyha tanúsága szerint egy liter vízhez 2 kilogramm halat használnak a főzéshez, a csirkepaprikás kanállal szaggatott nokedlivel és a brassói aprópecsenye szalonnaszafttal, szalonnából kanyarított kakastaréjjal, "meglehetősen fokhagymásan" érkezik az asztalra. Van persze opció a könnyedebb ételekre szavazóknak is, a halételek és salátákkal kínált húsok nekik szólnak.

 


Az egész közvetlen, házias és kedves. A libamáj "féltve" abált, lakomát kínálnak igazi kurucoknak, Buga Jakab szája íze szerint, legutóbb pedig a (gagyi) bolti, de persze tömegek által kedvelt krémtúró csárdaverzióját készítették el háziasan, gyümölcsösen.

 

Van az a társaság, amelynek tagjai között nem feltétlenül dicsekszik el vele az ember, hogy mennyire szeret olykor így és ilyet enni. De azokat a társaságokat talán jobb is kerülni, ahol nem lehet őszinte az ember. Nosztalgiával látjuk viszont az étlapon a jó öreg vegyes köretet, és teátrálisan bökjük meg először a villánkkal a félgömb alakban tálalt párolt rizst, és kicsit sincs ellenünkre, ha a helyi kukoricás kenyérrel is kérhetjük a pacalpörköltet.

 

A Tenkes Csárda pontosan azt nyújtja, amit ígér, ami bár evidensnek tűnik, valójában nagy szó – tudja ezt minden étterembe járó. És még egy saját macska is részt vesz az étterem életében, minden félelem nélkül járkálva a vendégek között, pontosan tudva, valójában ki az úr a házban.

 

Az idei első fél év kiheverésére a Tenkes is csatlakozott a Turisztikai Ügynökség "vendégvisszaváró" programjához. Ennek keretében kéthetente megújuló külön menüsort is kínálnak az étlapon kívül, bomba áron. A július 15-ig érvényes extra menüt 4190 forintért kérhetjük szezonális krémlevessel; házi sajttal, saját füstölt sonkával, petrezselyemkrémmel töltött rántott csirkemellel, petrezselymes burgonyával és rizzsel, tejes pite desszerttel.

 

Forrás: www.diningguide.huBlog menü
Rólunk mondták
  • Busójárás idején jártunk arra. Szimpatikus korahű berendezés, és várakozás! Mert tele van. És meg is érdemlik. Emberes adagok, rátermett, pörgős, de udvarias pincérek. És nagyon finom ízek. Nagyon-nagyon! Máskor is jövök!!!
    Polgár András
  • Ez egy igazi tradicionális hely! Nyugodt csöndes környezetben! Gyönyörű gerendázott szobákkal, amik tiszták és jól fel szereltek. A ki szolgálás minden igényt kielégít! Az étteremben hozzá értő,türelmes, jó pofa és vicces személyzet dolgozik! A konyha fenomenális és kulináris élményt biztosít egyben! Mi minden bizonnyal újra és újra a vendégeik leszünk. Köszönünk mindent
    Eszter Beáta Holub
  • A szállás pazar volt, az ételek kimagaslóan finomak. Az itt dolgozók mindannyian kedvesek, udvariasak.
    Szommer Éva
A Tenkes Csárda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tenkes Csárda Csapata