Belépés
Belépés
Elfelejtettem a jelszavam

Csodabogyó Tanösvény

Csodabogyó Tanösvény

TÚRAÚTVONAL AJÁNLATOK A CSODABOGYÓ TANÖSVÉNY ÉRINTÉSÉVEL
Kék turistaút - Tenkes-hegy gerince - Sárga turistaút - Tanösvény eleje (Máriagyűdi kegytemplom) - Kilátóhely - Pihenőhely (tanösvény vége) - Visszaérkezés
Tanösvény eleje (Máriagyűdi kegytemplom) - Kilátóhely-Pihenőhely (tanösvény vége) - Sárga turistaút - Tenkes-hegy gerince - Kék turistaút - Visszaérkezés


LÁTNIVALÓK A TANÖSVÉNY ÁLLOMÁSAIN
1. A Tenkes-hegy erdeinek története
A Villányi-hegység területén a természetszerű erdők mára már viszonylag kicsiny területet borítanak. Visszaszorulásukban jelentős szerepet játszott a szőlőkultúrák és az akácosok terjeszkedése. Ma már csak a Tenkes-hegy északi oldalán található nagyobb kiterjedésű, összefüggő, többé-kevésbé természetes állapotú erdő.

2. Az erdő vadjai nyomában
A Villányi-hegységben előforduló leggyakoribb vadfajokat (borz, gímszarvas, róka, őz, mezei nyúl, nyest, menyét, vaddisznó) mutatja be a tájékoztató tábla: családtagjaikat, lábnyomukat, ürüléküket.

3. Az erdő apró állatai
A Villányi-hegységben előforduló leggyakoribb és legismertebb kisemlősök, kétéltűek, hüllők, ízeltlábúak bemutatása.

4. Egy fa élettörténete
A fák növekedését mutatja be, évgyűrűelemzéssel.

5. Lábunk alatt a talaj
A Villányi-hegységben előforduló leggyakoribb talajtípusokat (váztalajok, barnaföld, lejtőhordalék talaj) talajszelvény formájában mutatja be a tábla, továbbá információk találhatók a talaj felépítésére, élőlényeire vonatkozóan.

6. Leggyakrabban előforduló lágyszárúak
A Villányi-hegység kora-tavaszi, tavaszi és nyári aszpektusát mutatja be a tábla a leggyakoribb lágyszárú növényekkel.

7. Fafajokat ismertető táblák
A kisméretű táblákon a Villányi-hegység jellegzetes fa- és cserjefajai láthatók. Információk találhatók a táblán a fafajok elterjedéséről, felismerést segítő jellegzetességeikről, felhasználásukról (faipar, gyógy- és festőnövény, gyermekjáték készítés, egyéb érdekességek).

 

Csodabogyó tanösvényBlog menü
Rólunk mondták
  • Ez egy igazi tradicionális hely! Nyugodt csöndes környezetben! Gyönyörű gerendázott szobákkal, amik tiszták és jól fel szereltek. A ki szolgálás minden igényt kielégít! Az étteremben hozzá értő,türelmes, jó pofa és vicces személyzet dolgozik! A konyha fenomenális és kulináris élményt biztosít egyben! Mi minden bizonnyal újra és újra a vendégeik leszünk. Köszönünk mindent
    Eszter Beáta Holub
  • Busójárás idején jártunk arra. Szimpatikus korahű berendezés, és várakozás! Mert tele van. És meg is érdemlik. Emberes adagok, rátermett, pörgős, de udvarias pincérek. És nagyon finom ízek. Nagyon-nagyon! Máskor is jövök!!!
    Polgár András
  • Rendkívül finom ételek, udvarias és gyors vendéglátás, kellemes környezetben. Meg is jegyeztem, hogy évek óta nem ettem ilyen finomat. Biztosan jövünk még :)
    Lantos Judit
A Tenkes Csárda Csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtasd ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretnél szöveges formában elérni kérjük, hogy vedd fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyél a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Tenkes Csárda Csapata